Dét at have et arbejde betyder rigtig meget for de fleste af os. Vi vil gerne yde en indsats, opleve sammenholdet med kollegaer på arbejdspladsen og tjene vores egne penge. Derfor skal vi også gøre vores yderste til, at så mange får den mulighed ved at skabe flere danske arbejdspladser. Samtidigt er det afgørende, at vi tør tage den svære diskussion om, hvilke vilkår som skal gælde, når man ikke har et arbejde – uanset om ens ledighed er selvforskyldt eller ej.

Og jeg synes ikke, at det nuværende niveau er rimeligt, når det for 17.700 danskere slet ikke kan betale sig at takke ja til et job, fordi deres overførselsindkomst er højere end den løn, de kan få tilbudt på en arbejdsplads – alene i vores region gælder det for 4800 personer.

Det er tydelige tal – og i øvrigt regeringens egne – som Christian Rabjerg Madsen (S) og formand for 3F i Kolding Kirsten Klitgaard Johansen her i avisen (16.3.) kritiserer Venstre for at sige højt. ”Venstre driver hetz,” siger de. Vi siger det, som det er: Der er flere eksempler på, hvordan folk takker nej til et arbejde, fordi gevinsten ved at tage det er for lille eller ikke-eksisterende. Det er ikke en luksus, vi kan tillade i et velfærdssamfund som vores. Kontanthjælpen er en midlertidig ydelse; ikke en årelang indkomst, indtil det helt rigtige job tilfældigvis skulle byde sig til.

Derfor foreslår Venstre, at kontanthjælpen skal være på et niveau, hvor det altid bedre kan betale sig at arbejde, og at skatten for de laveste indkomster sænkes, så folk kan beholde flere af deres penge selv.

Eva Kjer Hansen
medlem af Folketinget for Venstre
formand for Europaudvalget