I vikingetiden levede vi gennemsnitligt 24 år – mottoet var lev stærkt dø ung. Det er først for nylig at levealderen er begyndt at stige og det gør den stadig – ret voldsomt endda.

Det er en glædelig nyhed, at vi i dag har et længere liv, men det er naturligvis ikke uden sine udfordringer. De fleste sygdomme rammer ældre mennesker og jo ældre vi bliver, jo større risiko er der for at vi rammes af sygdom. Nogle af disse sygdomme er besværlige, og nogle er mere end det – de er direkte udfordrende. Heriblandt er demens, som er en stor udfordring som vi skal tage alvorligt.

Demens er en betegnelse for en række symptomer på svigtende hjernefunktion. Den viser sig ved dårlig hukommelse og nedsat evne til at fungerer i hverdagen. Demens rammer ofte personer over 65 år, men kan ses helt ned til 40-50 års alderen, og er desværre kendetegnet ved at den ikke kan helbredes. Vi ved, at jo tidligere i forløbet der sættes ind, desto bedre muligheder er der for at hjælpe den demente og de pårørende med støtte, vejledning og behandling, som eventuelt kan bremse symptomerne ved sygdommen.

I Kolding Kommunes Seniorudvalg, har vi allerede besluttet en række tiltag der omhandler demens, men vi er endnu ikke i mål. Jeg mener vi skal have endnu større fokus på, hvordan vi gør det bedre for borgere der lider af demens. Samtidig vil jeg arbejde for, at sikre de pårørende de bedste betingelser, så vi sammen kan yde den bedst mulige omsorg.

Trille Nikolajsen
Byrådsmedlem (V)