Det er unuanceret hovedløst bare at sige blankt JA eller NEJ til udlicitering. Det offentlige skal køre længere på literen – og det betyder at vi skal finde nye måder at gøre tingene på. Dét gælder også at afprøve forskellige former for organisering, offentlig/private samarbejder, udlicitering eller noget helt andet.

Vi kan godt være enige om, at det ikke har været en ubetinget succes med Kolding kommunes udbud af ældreplejen – men heller ikke en ubetinget fiasko. Men hvis vi bare stædigt holder fast i sådan-har-vi-altid-gjort, så bliver aldrig hverken dygtigere, klogere eller mere produktive.

Vi skal bruge erfaringerne til at blive både dygtigere og klogere. Vi skal gå i tæt dialog med både de ældre, pårørende, medarbejderne og leverandørerne – og samme drøfte hvordan vi også i fremtiden bruger vores fælles skattekroner bedst muligt – og det er ikke nødvendigvis det samme som billigst muligt.

Konkurrenceudsættelse er sundt. Vi bliver skarpere til at definere opgaverne. Vi bliver tvunget til at se på hvad vi gør i dag og forholde os til om dét også er dét vi vil i fremtiden. Det gør os mere bevidste om hvad vi bruger kronerne til. Og endelig er det da helt naturligt at tjekke løbende om man kan få en bedre (og måske også billigere) løsning.

Når man går nye veje, så kan der både være genveje, omveje og afveje. Og går man forrest er der sten på vejen. Men heller bruge dem som trædesten end at kaste med dem.

http://kolding.lokalavisen.dk/debat-udlicitering-er-stadig-en-vej/Lokale-nyheder/20140422/artikler/704299986/2039

Merete Due Paarup
Kolding Byråd