Udkants unge bliver ramt dobbelt ved at bo lidt længere væk. Nu bliver de også valgt fra til deres ønske uddannelsessted med den begrundelse at … de bor for langt væk!

Munkensdam Gymnasium har for mange ansøgere og derfor bliver unge fra kommunens yderområder sorteret fra. Det er det såkaldte fordelingsudvalg i Regionen, der så skal fordele. Det foregår typisk ud fra transporttiden med offentlig transport mellem bopæl og uddannelse.

Det betyder, at unge som kommer fra yderområderne BÅDE skal bøvle med offentlig transport, der nærmest ikke er der OG så kommer bag i køen fordi de bor hvor de bor. Det er ganske enkelt ikke fair!

Dels fordi, vi gerne vil have at alle unge skal have en ungdomsuddannelse – hvorfor skal dem på landet, så ikke også have en fair chance for at få deres ønske opfyldt?

Dels fordi, vi i skåltalerne vil lokalområderne… bare ikke i praksis eller hvad? Det understøtter jo ikke ligefrem tiltrækningen til yderområderne, hvis man både fjerner bussen og bagefter straffer med at man kommer bag i køen.

Det burde faktisk være omvendt. At dem der alligevel skal op klokken lort for at komme i skole, kunne få lov at vælge først. Eller at man brugte lodtrækning, karakter, valg af studieretgning, en ansøgning eller … ?

Hvis det er reglerne… skal trænger de godt nok til en rusketur… eller bare en bustur og så blive valgt fra!

Merete Due Paarup
Kolding byråd