Der er et værre tovtrækkeri mellem fløje, når det diskuteres, om det kan betale sig at arbejde. Argumenterne er ofte teoretiske og bygget på, hvor mange der har så og så meget ud af at arbejde frem for at være på overførsel, og hvor mange der sætter penge til ved at arbejde frem for at blive hjemme.

Men kigger vi på virkeligheden, er det sådan, at næsten 800.000 danskere er på én eller anden form for overførselsindkomst. Dét koster samfundet 170 milliarder kroner om året. Venstres holdning er klar: De, der kan arbejde, skal arbejde.

Regeringen har pralet med at have skabt 40.000 job i den private sektor. Trækker man deltids- og studenterstillingerne fra, lander tallet på 20.700 fuldtidsstillinger. Men de nyeste tal fra Danmarks Statistik og Dansk Arbejdsgiverforening viser, at det ikke er danskere, som tager de nye job: 20.000 af dem bliver besat af udlændinge – kun 700 job bliver taget af danskere. Det er meget lidt, når vi ved, at der er 37.000 arbejdsmarkedsparate på kontanthjælp.

Det er dejligt, når det går fremad i dansk økonomi, så der er råderum for nye arbejdspladser. Men det skulle gerne være sådan, at det er attraktivt for arbejdssøgende danskere at tage dem.

Flere danskere skal have del i de nye job. Derfor vil Venstre sætte et loft over kontanthjælpen og bruge pengene på at lette skatten i bunden, så folk, der går på arbejde, kan beholde mere til sig selv. Det SKAL kunne betale sig at arbejde, og det kan det ikke altid. Sådan er virkeligheden.

Eva Kjer Hansen,
Medlem af Folketinget for Venstre