Noget af det bedste ved Danmark er den tillid, vi nærer til hinanden. Vi aftaler nabohjælp på vejen, vi låner vores mobiltelefon ud, skulle nogen have brug for at ringe hjem, og vi spørger uden tøven sidemanden i toget, om vedkommende vil se efter vores bagage, mens vi er væk. Det er en sund kultur og særegen for vores del af verden.

Derfor hører det heller ikke hjemme i Danmark at bede borgere angive hinanden anonymt for snyd på selvangivelsen, som skatteminister Benny Engelbrecht lægger op til. Ministeren har nemlig genoprettet dén stikkerlinje på SKAT’s hjemmeside, som regeringen afskaffede sidste år.

”Jeg bryder mig ikke om, at man skal animere folk til at angive hinanden anonymt; at vi skaber et samfund, hvor vi går og skuler mistænkeligt efter andre og lurer over hækken hos folk ved enhver given lejlighed for at tjekke, om de snylter på fællesskabet og snyder i skat.” Sådan sagde daværende skatteminister Morten Østergaard, da ordningen blev skrottet – så hvad er egentlig regeringens holdning. Venstre har kaldt begge ministre i samråd for at få svar.

Særligt undrer det, at Benny Engelbrecht vil genindføre ordningen. ”Hvis jeg skulle have et mellemnavn, så er det “åbenhed”. Og den dagsorden tager jeg med mig i rollen som minister,” sagde ministeren, da han tiltrådte. Det er svært at få øje på, hvordan dét stemmer overens med en opfordring til borgere om at anmelde hinanden i det skjulte.

Jeg mener, at stikkerlinjen er udansk og udemokratisk. Har man begrundet mistanke om snyd og vil fortælle det til SKAT, må man stå ved dén anklage med sit navn.

Eva Kjer Hansen,
medlem af Folketinget for Venstre
formand for Europaudvalget