LÆSERBREV: Regeringen ser stort på grundloven

Regeringen ønsker at rejse en sag mod folketingsmedlem og tidligere minister Claus Hjort Frederiksen for landsforræderi. Det kræver, at vi i Folketinget ophæver den immunitet, som alle folketingsmedlemmer er beskyttet af.

Problemet er, at regeringen ikke vil fortælle os, hvad Claus Hjort Frederiksen er anklaget for. Trods et utal af opfordringer og mange spørgsmål nægter Statsminister Mette Frederiksen at give svar. I Folketingssalen forleden lød det arrogante svar på spørgsmålet om, hvordan Statsministeren har været involveret: ” Regeringen er generelt tilbageholdende med at kommentere på konkrete sager, der kører ved vores retsvæsen”.  Dette blev hun bare ved med at gentage.

Nu har regeringen så besluttet sig til at ville orientere partiformændene om sagen. I al fortrolighed. Alle vi andre må ikke få noget at vide om, hvad der skulle kunne begrunde en ophævelse af immuniteten for Claus Hjort. Vi vil skulle stemme i blinde.

Det kommer ikke til at ske. Jeg vil ikke tilsidesætte grundlovens bestemmelse om, at vi 179 medlemmer udelukkende er bundet af vores egen overbevisning. Vi står hver især til ansvar for, hvordan vi stemmer, og derfor skal vi kende grundlaget.

Det er bekvemt for regeringen at forsøge at holde hele denne sag skjult for offentligheden. Men det er ikke acceptabelt i et demokrati, at en regering ser stort på den beskyttelse, der er af folketingsmedlemmer. En beskyttelse, der jo netop skal sikre, at folketingsmedlemmer kan fremføre kritik af den til enhver siddende regering.

Her er der virkelig grund til at kritisere den siddende regering.

 

Eva Kjer Hansen &