Nogle gange bliver jeg bare tom for ord. Senest var det historien om Fødevarestyrelsens kanelrazzia rundt om i landet, der først forårsagede en tabt kæbe og siden dyb forundring: Er det virkelig den slags bagateller, vi sætter vores myndigheder til at beskæftige sig med?

KANELMAFIAEN
300 bagerier har den seneste tid haft besøg fra Fødevarestyrelsen, der på uanmeldte besøg har tjekket, om bagerens brød og kager indeholder mere kanel, end reglerne tillader. Det er jo helt tosset, og eksemplet står ikke alene.

REJER SENDT TIL TÆLLING
Der var isenkrambutikken Kop og Kande i Sønderborg, der sidste sommer fik kontrolleret, om butikkens plastikbøtter var mærket korrekt med billede af glas, gaffel og trekant – ifølge Fødevarestyrelsen selv blev der foretaget 50 kontroller af denne slags. Der var sagen om restaurationen, der efter en borgerklage fik indskærpet, at der var for få rejer på deres rejemadder – cirka 6 rejer for lidt. Der var de mange borgere i Syd- og Sønderjylland, der måtte rydde nylagte terrasser, fjerne bord- og bænksæt ved stranden og nedrive brændeskure i haven, fordi Naturstyrelsen vurderede, at de var i strid med bestemmelserne i planloven – som var det vigtigere med en ugeneret udsigt fra en lystyacht på Lillebælt, end at folk kan leve og bo på deres grund.

KLIP I LIGESTILLINGSKORTET?
Så var der sagerne om herre-/damebøffer og herre-/dameklip i Ligebehandlings-nævnet; politiet, der udsteder bøder til bilister, som med billygterne advarer andre bilister om fotofælder; og SKAT, der lurer i borgeres baghaver for at afsløre snyd med selvangivelsen og sort arbejdskraft…

Hvor er sansen for proportioner og prioritering? Med den slags kontroller mister vi altså respekten for myndigheders arbejde, og det bør de ansvarlige ministre indskærpe – lad os nu skille skidt fra kanel.

Eva Kjer Hansen
Medlem af folketinget for Venstre
Formand for Europaudvalget