Med Vadehavet netop tilføjet UNESCO’s liste over verdens vigtigste naturarv er Syd- og Sønderjylland blevet en endnu mere attraktiv turistattraktion for vores udenlandske gæster. En gevinst, der sammen med den aftalte vækstpakke mellem Venstre og regeringen styrker indsatsen for vækst og arbejdspladser i området.

For Syd- og Sønderjylland er én af vejene til vækst en øget turisme. I vækstaftalen sikrede vi en ramme på over 400 mio. kroner til yderområderne af Danmark, herunder en styrkelse af netop kyst- og naturturismen. Til formålet vil der fremover være gunstigere momsregler for virksomheders hotelovernatninger, og der afsættes 20 mio. kroner til ekstraordinær markedsføring af danske kyst- og naturområder i udlandet; bl.a. for at sikre flere turister til Danmark. Og med Vadehavet i selskab med steder som Grand Canyon og Galapagosøerne har turismen i den sydvestlige del af landet gode forudsætninger for skabe vækst og arbejdspladser til syddanskerne – ifølge UNESCO betyder optagelsen på verdensarvslisten nemlig typisk en turistmæssig fremgang på 30-60 %. Samlet set er der tale om et solidt rygstød til turismen i Syd- og Sønderjylland.

Det har været helt afgørende for Venstre i vækstforhandlingerne at blive enig med regeringen om et klart løft af vores yderområder. Regeringen skal ikke slippe af sted med at overse vores landsdel, som det ellers har været tilfældet i dens regeringsperiode – det er aftalen om Togfonden et tydeligt eksempel på. Skal yderområderne vækste, kræves investeringer i de potentialer, som områderne har. Dét har vi sikret med vækstpakken og nu hjulpet godt på vej af UNESCO, der har fået øjnene op for vores smukke Vadehav.

af Eva Kjer Hansen
medlem af Folketinget for Venstre
formand for Europaudvalget