Flere skal tage erhvervsuddannelse – nu! Vi har akut mangel på arbejdskraft. Håndværkere, faglærte og unge med hænderne skruet ordentlig på. Erhvervslivet skriger efter kvalificeret arbejdskraft. Vi har fortsat mindre søgning til erhvervsuddannelserne. Det er alvoligt. Vi skal vi gøre noget ved det nu – mindre snak mere action.

Vi har fire klare mål for erhvervsuddannelsernes udvikling: Mål 1. Flere elever skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse. Mål 2. Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse. Mål 3: Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige som muligt. Mål 4: Tilliden til og trivslen på erhvervsuddannelserne skal styrkes.

Og det kan erhvervsuddannelserne ikke klare selv. Det kræver en massiv indsats allerede i folkeskolen fx via mere åben folkeskole og mere praktisk fokus, det kræver en målrettet indsats i uddannelsesvejledningen, det kræver et fælles løft med erhverv for at sikre praktikpladser og så kræver det at vi i sætter det øverst på dagsordenen.

I 2020 skal andelen af elever, der vælger en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse, skal op på 25 pct. i 2020, og andelen skal øges til mindst 30 pct. i 2025. Vi er langt fra målet og det går den forkerte vej. Det er ikke nok med snak, møde og partnerskabsaftaler.

Det skal øverst på dagordenen. Der skal en bredspekteret målrettet indsats til. Og det er nu!

Merete Due Paarup
Gruppeformand – politisk
Kolding Byråd (V)