Budget tale 2024

Ved Gruppeformand og Borgmesterkandidat Jakob Ville

Sidste år stod jeg her og talte om, hvorfor Venstre valgte at gå med i budgettet. Her sagde jeg, at vi i Venstre føler en stor forpligtigelse, som det største parti, til at tage ansvar og præge budgettet i en positiv retning.

Vi har I år oplevet en stor interesse i, at få Venstre med i budgettet, hvilket vi også kan se på listen over indrømmelser. Vi søger altid størst mulig indflydelse og takker for den interesse der har været til at få os med. Vi håber at den interesse også er der ved de kommende budgetforhandlinger når vi nærmer os et valg.

Vi har i Venstre været optaget af, at gå konstruktivt ind i forhandlingsrummet. I talen sidste år kritiserede jeg dog firbanden for lukkede forhandlinger inden Venstre kom til forhandlingsbordet. Umiddelbart er det ikke noget som berørte firbanden, da det også er mit klare indtryk at det samme er sket i år.

Til trods for det mener jeg at der er kommet ret gode resultater ud af det.

I år, har vi været særligt begunstiget med centrale midler for Folketinget, grundskyld og dækningsafgiften. Penge som nyvalgte politikere mener man kan tage æren for er kommet i kassen. Det er naivt, men vi tager pænt imod dem.

Når vi nu er først på i tale rækken, ved man jo ikke hvad der bliver sagt efterfølgende. Men inden andre nu får sig talt varme med ting de IKKE har fået med i forhandlingerne vil jeg bare sige at der IKKE er noget fra de andre partier vi i Venstre har sagt nej til. Det er ikke nogen hemmelighed at vi i Venstre ikke er vilde med at støtte Pitstop med mere end 4,5 mio. kr. Vi er nysgerrige på om lovligheden og mange andre spørgsmål. Her oplevede vi et ufravigeligt krav, hvis vi ville være med i budgettet. Vi fik dog omplaceret ønsket til en note, hvor vi så skal have svar på alle vores spørgsmål. Men til forskel fra andre partier sidste år, så anerkender vi noten som noget der binder såfremt der kommer svar på undersøgelsen. Og Venstre står altid ved den aftale der laves, selvom det ikke er en blomst i vores have.

Knapt er blækket tørt på budgetaftalen førend vi i dagspressen kan læse, hvordan nogle af forligs partierne beklager sig over ting der ikke kom med. Og bare lige for at slå det fast, så er der INGEN af partierne som har båret Taps børnehave, Eltang skole, Alminde skole eller Sdr. Bjert SFO frem i budgettet og her har vi i Venstre ikke haft afgørende stemmer. Det er som på INTET tidspunkt blevet nævnt i de forhandlinger som vi har været en del af, selv om nogle forsøger sig med gratis point i dagspressen.

Men når det er sagt er der kommet meget godt med. Og bare for at nævne nogle af de gode Venstre aftryk vil jeg her nævne Cykelstien fra Kolding til Tankedalsvej, så Kolding kobles til Vamdrup. Cykelstien havde vi på budgettet for 3-4 år siden da vi søgte med finansiering af den statslige pulje. Vi ønskede dog også at få koblet Kolding på Lunderskov, men her nåede vi grænsen for velvilje.

Ligeledes fik vi:

De sidste kroner til den Blå bro i Chr. Feld som har en enorm betydning for vores UNESCO by så den bliver forbundet med Christinero og kollektiv trafik. Og apropos kollektivtrafik som efter Coronaen har været i knæ bliver også tilgodeset, da vi ellers skulle til at lukke ruter.

Infrastruktur til erhvervsområdet ved Tankedalsvej bliver der afsat penge til.

Pulzion, Lunderskov multicenter, svømmebad i Brændkjær og bevæg dig for livet samt en pulje på 2 mio. kr til hallerne som alt er noget der rammer lokalt på ”Sundhed- og fritidsområdet”. Alt sammen noget som er inddragende, skaber livsglæde og fællesskab som er mere vigtigt end nogensinde ovenpå corona’en.

Folkeskolen, som fik besparelsen tilbage.

Rengøring hver 2. uge ved de ældre og sidst men ikke mindst fik vi endeligt lagt hånden på kogepladen ifht. Kolding stadion. Her er nu næsten 450 erhvervspartnere som selv spytter i kassen. Faktisk to kroner for hver gang vi kommer med 1 krone. Når jeg taler med borgmestre i de omkringliggende kommune er de meget imponeret og misundelige.

Her er i sandheden mange Venstre aftryk som vi kunne få igennem forhandlingerne. Vi har dog undret os over hastigheden i forløbet, hvor 1. behandlingen stadig dampede da de endelige forhandlinger blev gjort færdig få timer efter. Vi mener ikke det giver berørte partere en reel indflydelse i en høringsfase og vil godt opfordre til en mere åben proces til næste år.

Jeg vil godt takke de andre partier for samarbejdet. Ligeledes vil jeg her meget gerne takke mine kollegaer i Venstre for hele tiden at stå standby og hyppige møder i hele forløbet. I har hele tiden kvalificeret forhandlingerne – Tak.

Sidst men ikke mindst vil jeg godt takke embedsværket for hele tiden at stå til rådighed og være behjælpelig med kvalificeret hjælp.

Tak for ordet.