Den 7. januar begik tre personer et renlivet terrorangreb på den franske avis Charlie Hebdo i Paris. Hætteklædte tvang de sig ind på redaktionen og henrettede på stribe uskyldige mennesker, heriblandt politifolk og en del af de satiretegnere, som åbenbart var målet for deres skud. En tragisk handling, der ikke kun vedrører ofrene og deres familier – den vedrører os alle sammen som demokrater og fortalere for den frie presse og retten til at ytre sig frit.

Angrebet i Paris står desværre ikke alene. Gennem de senere år har vi oplevet en række terrorangreb i Europa, der har til formål at true os til tavshed og få os til at rette ind efter en samfundsmodel, som er i strid med de værdier, vi tror på i vores del af verden. I Danmark har vi været rimeligt forskånet. Men risikoen for, at en lignende handling kunne finde sted her, er lige så reel, som det viste sig for Frankrig. I Aarhus har man for længst taget sine forholdsregler og buret Jyllands-Posten inde bag et jerngitter.

Samtidigt skal vi forholde os til, at der er kommet mennesker hertil, som hverken accepterer eller respekterer de samfundsnormer, som gælder i et demokrati – der er jo noget helt galt, når formanden for Grimhøjmoskéen i Aarhus går ud og støtter Islamisk Stat og håber, at de vinder i Irak og Syrien.

Religiøse fanatikere – uanset religion – skal ikke lykkes med at gøre os bange. Vi skal tage kampen op med ord, tegninger og satire, som nu en gang er en del af ytringsfriheden. Magthavere skal kunne tåle at blive udstillet og grint af. Hvis ikke de kan tåle dét, er de ikke magten værdig.

Af Eva Kjer Hansen
medlem af Folketinget for Venstre
formand for Europaudvalget